Manifest 2023
MANIFEST
2024
IMPULS A LES ENTITATS SOCIALS I CULTURALS DE SANT CUGAT
Les entitats fan una tasca d’acció comunitària i cultural que afavoreix la cohesió social, motiu central de la seva existència i, per tant, és imprescindible que comptin amb el suport institucional de l’Ajuntament que representa i treballa per tota la ciutadania. A més és important recordar que quasi sempre ho fan a partir de l’esforç de persones que hi participen de forma altruista i voluntària.
És per això que considerem inadmissible la mesura de l’actual equip de govern de la nostra ciutat de retallar en un 90% les partides pressupostàries del 2024 destinades a les entitats de cooperació, i en un tant per cent variable les d’altres entitats socials i culturals del municipi.
Aquestes retallades han provocat que les entitats de Sant Cugat que treballen en l’àmbit de la cooperació i que, en gran part, depenen d’ajudes municipals, es trobin amb enormes dificultats per dur a terme els seus projectes solidaris, abocant les persones beneficiàries a una situació crítica.
Igualment, nombroses entitats d’altres àmbits també han vist com els seus projectes s’alteraven significativament com a conseqüència de la dràstica reducció de les subvencions. Per citar-ne només alguns exemples que han aparegut als mitjans de comunicació locals, en aquesta situació trobem la Comissió de Carnaval, obligada a reduir i fins i tot eliminar part de les seves activitats; el Centro Popular Andaluz, impossibilitat de muntar la seva icònica carpa per la Festa Major i amb el probable incompliment del compromís de compra de la seva seu; el Senglar Cultural de La Floresta, forçat a haver de suspendre el cicle Altre Teatre, sense oblidar la no renovació del lloguer i per tant el corresponent tancament del Centre d’Art Maristany.
Durant les últimes dues dècades, Sant Cugat ha estat dirigit per equips de govern de diversos colors polítics que han hagut de gestionar situacions ben diferents: tan cicles de bonança com greus crisis econòmiques amb una pandèmia pel mig. Tot i alguns retards en els pagaments que en dificultaven el funcionament, en cap d’aquestes circumstàncies l’Ajuntament havia faltat als seus compromisos amb les entitats. Sense obviar que la situació en la que ens trobem és, en part, conseqüència d’una mala praxis anterior, l’actual consistori és el primer que ha trencat aquesta premissa. Tota una fita històrica!!!
D’altra banda, la defensa de la cultura i l’acció social també té una vessant que va més enllà de la nostra ciutat. Perquè tan els valors com la seva defensa són universals. I entre tots ells, de forma preeminent hi trobem la cultura de la Pau. I la Pau està en perill, no gaire lluny de casa nostra, a Ucraïna i a Palestina. Ens manifestem públicament per un alto el foc immediat i permanent i per l’inici del diàleg entre les parts que permeti resoldre pacíficament els conflictes.
Finalment, no ens cansarem de repetir la importància que la ciutadania s’impliqui activament en la vida de les entitats, de manera que aquestes no depenguin única i exclusivament de les ajudes de les administracions públiques per poder desenvolupar la seva activitat. Si volem garantir-ne la supervivència i estabilitat cal que tots i totes hi participem, cadascú en la mesura de les seves possibilitats.
Festa de Tardor. Sant Cugat del Vallés, Octubre del 2024.. Haz clic aquí para agregar tu propio texto y edítame. Es muy sencillo.
Segons les xifres facilitades per l'ACNUR al juny del 2023, al món hi havia més de 108 milions de persones refugiades o desplaçades forçosament de casa seva o dels seus països a causa de les guerres, la vulneració de drets humans o per qüestions relacionades amb la religió, el racisme, la llibertat d’expressió o la seva orientació sexual.
Els conflictes armats segueixen sent la primera causa dels desplaçaments poblacionals: els grans fabricants d'armes estan als països més rics mentre que la seva utilització marca els nombrosos conflictes del sud global que provoquen migracions forçades. En segon lloc hem d’esmentar un model econòmic depredador que obliga a moltes persones a haver de migrar per poder accedir a una vida digna i ajudar a les seves famílies. Sense oblidar el canvi climàtic que aquest mateix model ha generat: s'estima que al 2050 hi haurà almenys 1200 milions de refugiats climàtics.
La decisió de la U.E de blindar les seves fronteres fa que moltes persones hagin d'arriscar la vida per arribar-hi. De fet, la mar Mediterrània és actualment la ruta migratòria més mortal del món. L'Estat espanyol és a la cua d'Europa en l'acollida de persones migrants i refugiades. La memòria històrica és molt feble. Ja no recordem quan centenars de milers de refugiats republicans espanyols van haver de creuar la frontera cap a França i Llatinoamèrica fugint de la repressió franquista, o quan amb el Pla d'Estabilització de 1959, un milió d'espanyols van haver d'emigrar a països europeus per cercar una vida millor. Ara, la Llei d'Estrangeria és un obstacle per accedir a un permís de treball o a l'empadronament i conseqüentment a la sanitat i a l’educació, fet que impedeix normalitzar mínimament la vida de les persones migrants.
Darrerament cada cop és més present una propaganda d'extrema dreta interessada a estendre la idea que la immigració és la font de la que brollen molts dels problemes que patim com a societat. Un relat que assenyala només a les persones en situació de major vulnerabilitat i l’objectiu del qual, no és altre que enfrontar-nos entre nosaltres, distraient-nos així de l’origen real dels problemes.
A Sant Cugat el 20% dels seus habitants han nascut fora de l'Estat espanyol. La meitat d'aquesta xifra són homes i dones que procedeixen de països europeus. L'altra realitat són les persones que provenen de països empobrits, amb conflictes armats o que han fugit, per les amenaces a les seves activitats en defensa dels drets humans o bé per cercar una feina que els permeti millorar la seva situació econòmica. És necessari garantir que totes les persones migrades, refugiades i sol·licitants d'asil del nostre municipi puguin gaudir de les condicions mínimes necessàries per desenvolupar una vida digna.
Respecte vers altres identitats, suport mutu i humilitat per estar oberts i disposats a aprendre del que ens aporten persones d’altres llocs del món, són els pilars a partir dels quals podrem bastir una comunitat diversa però cohesionada, rica culturalment, resilient als problemes i conflictes i que permeti a cadascú gaudir de la seva vida lliurament, sense pors ni temors. És responsabilitat de les institucions i de tota la ciutadania, treballar per tal d’aconseguir una convivència plena en la que siguin respectats els drets i les llibertats de totes les persones que habitem a Sant Cugat, sigui quina sigui la nostra procedència.
FESTA DE TARDOR 2023