Codi ètic Festa de Tardor
Codi Ètic de la Festa de Tardor
La Festa de Tardor (d’ara endavant FdT) és el conjunt d’activitats programades i organitzades per les entitats, col·lectius i associacions de Sant Cugat (d’ara endavant simplement entitats) que de manera conjunta, es caracteritzen per:
● un caràcter lúdic. Un dels objectius que es persegueix és intentar que els carrers de la vila s’omplin de tota mena d’activitats obertes a la ciutadania, de manera que tothom pugui gaudir-les en un ambient festiu i d’esbarjo.
● un to reivindicatiu. Complementàriament al punt anterior, la FdT també intenta sensibilitzar la població santcugatenca sobre les diferents problemàtiques de la societat, ja sigui a nivell local o global.
● donar visibilitat a les entitats. Tot i la riquesa del teixit associatiu de la ciutat i la feina que les entitats duen a terme (moltes vegades amb recursos força limitats) una gran part de la gent no en sap res de la seva existència. La FdT vol ajudar a revertir aquesta situació.
La FdT és un projecte democràtic, de caràcter assembleari que es basa en la participació. L’assemblea és l’òrgan màxim de decisió, està integrada per totes les entitats participants de la festa. Són aquestes les qui decideixen les línies d'actuació i amb quins criteris ètics i socials s'actua. Per raons exclusivament d’eficiència, l’assemblea delega tasques operatives i de logística a una comissió organitzadora, la qual no pot prendre decisions sense una ratificació explícita de la primera. Pot incorporar-se a l’esmentada comissió, qualsevol membre d’una entitat participant de la FdT.
Principis i valors
● Informació, participació i transparència
● Democràcia
● Integritat
● Solidaritat
● Suport mutu
● Zero tolerància a les conductes il·lícites
● Respecte a qualsevol persona i a la seva intimitat
Si vols formar part de la Festa de Tardor com a entitat t'has de comprometre a:
✓ Acceptar aquest codi ètic, la temàtica proposada i aprovada en assemblea i el manifest elaborat per cada edició.
✓ Defensar la igualtat tant en la societat com dins de la pròpia FdT, evitant tota discriminació per raó de gènere, sexe, orientació sexual, ètnia, religió o conviccions, opinió, diversitat funcional, edat o qualsevol altra circumstància.
✓ Rebutjar discursos negacionistes sobre la violència de gènere destinats a perpetuar i legitimar les violències masclistes.
✓ Incorporar la visió feminista en el funcionament de la festa, promovent la composició paritària dels òrgans de govern i grups de treball, utilitzant un llenguatge inclusiu no sexista, promovent mesures de conciliació i corresponsabilitat de les cures.
✓ Fomentar el pensament crític de la realitat; participar dels debats que es generin al voltant de les situacions d’injustícia que es donin tant a nivell local com global; donar suport actiu a totes aquelles iniciatives destinades a resoldre-les.
✓ Promoure l’ús de la llengua catalana en la programació de les activitats i garantir-ne l'ús en l'àmbit d’actuació que correspongui.
✓ Considerar l’associacionisme cultural català com un moviment generador de valors humans, socials i de país, bàsics per garantir la pluralitat i la cohesió social; demanar a les institucions que vetllin pel manteniment i promoció d’aquesta mena d’agrupacions i activitats.
✓ Teixir una xarxa d’entitats o a participar de les ja existents de forma que l’efecte de la intervenció social de les mateixes es vegi fortament intensificat per la col·laboració de totes elles.
La no acceptació o l’incompliment per part d’una entitat d’algun dels compromisos anteriors, implicarà l’exclusió automàtica de la FdT. Les entitats participants, reunides en assemblea, seran les encarregades de decidir, per majoria simple, si una entitat incompleix algun punt, i en cas que així sigui, procedir a excloure-la de la festa. Aquesta decisió resultarà vinculant per a l’entitat afectada.